top of page

De financiële gevolgen van mantelzorg

manonafstuderen.jpg

Ik ben altijd een goede student geweest. Mijn propedeuse haalde ik zonder herkansingen, ik lever mijn opdrachten altijd tijdig in en mijn inzet is honderd procent. Toch zit ik inmiddels in jaargang zes van mijn vierjarige studie journalistiek. ‘Waar ging dat mis?’ zul je misschien wel denken.

 

In het tweede jaar van mijn studie werd de druk me teveel. Het ging met mijn moeder in die periode niet goed. De morfineprikken die ze regelmatig kreeg hielpen niet en ik kon hier moeilijk mee omgaan. Thuis deed ik steeds minder aan school, omdat ik probeerde om zo veel mogelijk te helpen. Daarnaast was de druk het tweede semester van jaar twee hoog. We moesten veel produceren en televisie- en radio-uitzendingen op poten zetten. Ook moest er een stagedrempel gehaald worden. Je was dus niet alleen druk met het vak journalistiek, maar ook met alle andere vakken die je voor je stagedrempel moest halen. Ik was het overzicht compleet kwijt. Ik ging het niet redden en besloot een half jaar de tijd te nemen om alles op een rijtje te krijgen.

Maar weer terug stappen in het onderwijs, nadat je een half jaar rustig aan hebt gedaan is moeilijker dan je zou denken. Ik kon mijn ritme niet vinden. Met moeite haalde ik mijn stagedrempel, maar ik had nog meer achterstanden. Uiteindelijk heb ik er 1,5 jaar over gedaan om alles weer op orde te krijgen.

Dit kwam niet alleen door mijn taak als mantelzorger. Ik raakte ook de motivatie kwijt. Naast het feit dat het ontzettend frustrerend is, kost het ook nog eens veel geld. Je betaalt twee college jaren extra. Ik ben in deze periode goed geholpen door mijn studentbegeleider, maar informatie over mijn financiële situatie kreeg ik niet. Dit jaar doe ik mee met de pilot flex studeren. Ik betaal mijn collegegeld nu per studiepunt en niet per jaar. Dit scheelt mij ontzettend veel geld, maar ik moest er wel zelf achter aan.  

Overbelast

Van de 4,4 miljoen mantelzorgers, combineren 2 miljoen daarvan hun zorgtaak met een vaste baan. Eén op de tien mantelzorgers voelt zich zwaar overbelast. Hoe voorkom je nou dat je overspannen raakt of een burn-out krijgt? Hoe houd je, ondanks de zorgtaak, toch de focus op werk?

Als mantelzorger heb je recht op verschillende verlofregelingen:

  1. Het calamiteitenverlof: Dit is alleen voor noodgevallen. Dit verlof mag maximaal een paar dagen duren en je werkgever is verplicht om je te betalen.

  2. Het kortdurend zorgverlof: Dit is maximaal twee keer het aantal uren dat je werkt per week. Je werkgever is verplicht om je bij kortdurend zorgverlof 70 procent van je loon uit te betalen. 

  3. Het langdurend zorgverlof. Dit is maximaal zes keer het aantal uren dat je werkt per week. Langdurig verlof is onbetaald verlof.

Naast deze regelingen zijn er weinig tot geen aanvullende vergoedingen voor mantelzorgers, aldus Marjolijn Bruurs, oprichter van Mantelzorgelijk. Zij vindt dat mantelzorgers moeten worden gecompenseerd. Op het moment is er geen vangnet als een mantelzorger in de problemen raakt.

Benieuwd wat voor tips Marjolijn geeft voor werkende mantelzorgers? Klik dan op het audiofragment.

Mantelzorg en werkArtist Name
00:00 / 04:21
bottom of page